Protez Ve Ortez Teknikeri
Bir Protez Ortez teknikeri iseniz; aslında bir insanın hayatınında teknik bir parçası sayılırsınız.. Bir hastamızın protez'ini ya da ortez'ini protez ve ortez atölyesi tezgahıyla buluşturuyor olmak, bir nevi, hastanızı da yaşamla buluşturmak gibidir. Hastamıza yaptığımız her hizmette, bu hizmetimiz onun yaşamını ne kadar kolaylaştıracak, ne kadar renklendirecek ve ne kadar topluma yaklaştıracak, düşünmek zorundayız.çünkü yaptığımızın adı teknikerlik olsa da yapmamız gereken, aynı zamanda psikolog'luk, yaşam koçluğu ve hatta, yeniden yürümeyi öğreten bir annenin, Şefkatine eşdeğer bir dostluk olmalıdır.
Hastamız, çeşitli aşamalardan ve tedavilerden geçerek en son doktorunun yazmış olduğu, protez yada ortezi tanımlayan reçetesi ile bize ulaştığında, çok ürkek ve meraklı olacaktır. Çünkü bu güne kadar kullanmış olduğu uzuvlarından biri üstünde, çeşitli değişiklikler yaşayacak ve bundan sonraki hayatının bir kısmını yada tamamını bizim yapacak olduğumuz protez yada ortezle devam ettirecektir.
Dolayısı ile size bir çok soru soracak ve sizden aldığı cevaplar ile cihazına ve yeni yaşamına bağlanacaktır. İşte bu yüzden yaptığımız işin bir insanın yaşamına dokunacak bir iş olduğu bilinciyle hastalarımıza sabırlı ve itinalı davranmalıyız. Hastamızın yaşı, cinsiyeti, eğitimi, medeni durumu yada mesleği ne olursa olsun tümüne eşit ve saygılı bir tavır sergilemeliyiz.
Hastamızın bize, elinde reçetesi ile ilk geldiği andan itibaren, kafasındaki tüm soru işaretleri, korkuları giderilmelidir. Gerekirse hastanın doktoru ile görüşülüp hastamızın özel durumları hakkında bilgi alınmalıdır. Daha sonra hasta ölçü odasına alındığında yapacak olduğumuz ürün ile ilgili bilgilendirilmeli ve titizlikle ölçüsü alınarak atölyedeki ilgili arkadaşlar ile hasta hakkında istişare yapılıp kendisine en uygun protez yada ortez yapılmalıdır. Gerekirse hasta provaya çağırılıp, cihazları onun kullanımına en uygun olacak şekilde planlanmalıdır. Teslim aşamasında hasta ile birlikte rehabilitasyon aşaması muhakkak yapılmalıdır. Çünkü belki de hayatında ilk kez kendi uzvu olmadan yada uzvuna ek olarak kullanacağı bir Ortez veya Protez ile yaşamına devam edecektir. Hasta bu duruma alıştırılmalı ve cesaretlendirilmelidir. Bu bir ayak protezi ise yürüyüş barında çalıştırılmalıdır. Yada birlikte açık hava da, kaldırımda yada engebeli bir arazide dengesini ve protezini nasıl kullanacağı anlatılmalıdır. Ülkemizde henüz gelişmekte olan bir meslek olduğundan Protez ve Ortez teknikerlerimiz bu konuda oldukça yetersizdir. Ve hastalar bir çok yerde yeni hayatlarına tek başına uyum sağlamaya terk edilmektedir.Kendini yenileyebilen ve gelişime açık olan firmalar ise bu konuda, çok güzel işlere imza atmaya başladılar. Tekniker Arkadaşlar Hastalarıyla spor faaliyetlerine bile katılıp onların yaşama entegre olmaya katkıda bulunabilmelidir, Çiftçi veya Esnaf olan hastalarını ziyaretler edip, protez yada ortez'lerinden en üst seviye yararlanım sağlamanın yolları hastaya anlatılmaya çalışılmalıdır
Gönül ister ki bu duyarlılık zamanla tüm firmalarımıza yansısın ve gelişmiş ülkeler de verilen hizmetler bizim ülkemizde de verilmeye devam etsin.